Touw & hendel
In het showskiën kan je niet spreken van een standaard touw, maar heeft ieder onderdeel (piramide - vlaggenparade - springen - slalom - dubbels & trio's) zijn aangepaste touwen nodig.
.
Piramide
Typisch aan het showskiën is dat de skiërs verschillende lengtes van koorden nodig hebben. Op onderstaande foto merk je dat de onderste skiërs een gewone touw en hendel nodig heeft. Maar dat de personen die hierboven staan een iets langere touw nodig hebben. En de personen daarboven nog een langer. Deze touwen worden verlengd door aan het handvat een kleine koord vast te maken.
Vermits showskiërs gemakkelijk met veel personen tegelijkertijd op het water skiën, hebben de buitenste skiërs last van de hekgolf. Zeker wanneer je ook hier piramides moet bouwen is dit onmogelijk. Vandaar dat men een moederkoord gebruikt. Dit is een koord met aan de twee kanten een lus waar men de koorden van de skiërs aan kan bevestigen met een muskuton. De andere lus wordt aan de release vastgemaakt.
Wanneer men de moederkoord gebruikt gaan de skiërs verder achter de boot skiën, waardoor de volledige groep binnen de hekgolven kan skiën.
Afhankelijk van het nummer kan de moederkoord variëren in lengte en dikte:
- Voor een balletlijn van vijf skiërs achter de boot heeft men geen extra touwlengte nodig om tussen de golven te kunnen blijven. Maar omdat men geen vijf touwen tegelijkertijd tussen de release kan krijgen, gebruikt men een releasekoordje.
- Indien de balletlijn bestaat uit meerdere skiërs, zal een langere moederkoord gebruikt worden, die eveneens aan de release wordt gekoppeld.
- Bij grote piramides zullen de moederkoorden meer gewicht moeten opvangen waardoor deze breder zijn. Ze worden bevestigd aan de mast van de boot.
.
Vlaggenparade
Ook in de vlaggenparade maakt men gebruik van verschillende touwlengtes. Afhankelijk van de opstelling van de skiërs zullen de touwen worden aangepast. Zo kunnen zij allemaal naast elkaar skiën, maar kunnen zij eveneens in een schuine lijn of in een V skiën.
.
Springen
Een individuele springer gebruikt een touw van ongeveer 23 meter. Meestal wordt het touw voorzien van een stukje macramé (zoals bij de figuurhendel) om de hendel beter achter de rug kan brengen om te draaien.
In het showskiën zal men meestal met meerdere over de schans gaan of zullen enkele skiërs onder de springer door skiën. Het spreekt vanzelf dat één van beide skiërs zijn koord moet kunnen korter maken zodat zij niet op elkaar skiën. Meestal wordt het touw dan voorzien van een klein stokje voor de hendel zodat de skiër zich kan optrekken en zo zijn touw korter maakt.
.
Slalom
Zoals hierboven beschreven kan je elkaar niet kruisen aan eenzelfde koordlengte zonder op elkaar te botsen. Wanneer je met meerdere personen zal slalommen met de bedoeling elkaar te kruisen gebruik je best een gewone slalomtouw. Deze moeten echter wel van verschillende lengtes zijn (3 meter verschil).
.
Dubbels & trio's
Zowel voor dubbels als voor trio’s skiën de mannen met een harnas zodanig dat zij hun handen vrij hebben om het meisje op te tillen.
Er bestaan twee soorten:
- Bij het schouderharnas wordt de skiër naar voor getrokken ter hoogte van de schouders en lende.
- Het heupharnas zorgt ervoor dat de skiër ter hoogte van de heup naar voor wordt getrokken. Dit harnas wordt tot op heden het meest gebruikt omdat dit de skiër automatisch in de juiste houding brengt.
Bij trio’s echter wordt daarbij nog eens gebruik gemaakt van een aangepast touw. Typisch aan dit touw is dat het enkele meters voor de skiërs in twee splitst, zodanig dat beide skiërs aan hetzelfde touw kunnen skiën. Dit maakt dat zij niet ver uit elkaar kunnen skiën.