Wat is G-waterski/wakeboard?
Er bestaat veel specifiek materiaal voor de G-sporter, zie pagina materiaal.
Welke keuze maken? Veel mogelijkheden:
Waterskiën of wakeboarden geeft veel sportieve mogelijkheden voor personen met een fysieke of verstandelijke handicap. Afhankelijk van de interesse en van de mogelijkheden van de persoon kan er gekozen worden voor o.a. volgende mogelijkheden:
Keuze volgens het type club:
zitski, waterski's, wakeboard, met andere hulpmiddelen zoals delgar sling, in een band, ... Bij een boot is er altijd een 1 op 1 begeleiding. Bij een val komt de boot direct terug naar de skiër.
Een belangrijk voordeel aan de boot is het gebruik van de boom: dat is een zijlingse bar naast de boot. Doordat men deze kan vasthouden geeft dit veel meer stabiliteit dan aan het lange touw. Na de boom kan men als tussenstap skiën aan het korte touw aan de boom, waarna de grote uitdaging aan de lange lijn achter de boot kan starten.
seated wakeboard, waterski's, kneeboard, bodyboard, ...
Aan de kabelbaan zal men meestal eerst aan de 2.0 kabel leren starten. Dan is de start zachter. Aan de grote kabelbaan zal men tijdens een initiatie met een bootje de gevallen riders komen ophalen.
Maar omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden: zie hier een mooie reportage van VRT tijdens het sitwake kamp in Outsider cablepark in 2022.
Keuze i.f.v. de aard van de beperking
Betreffende de aard van de beperking kunnen we volgende ideeën aanreiken (al is elke persoon anders, en hoeft dit zeker geen bindende of beperkende lijst te zijn).
- Mensen met een beperking aan het onderlichaam kunnen zitskiën aan de boot of seated wakeboarden bij het kabelpark. Op één been kan men ook leren monoskiën (bij voorkeur aan de boot met gebruik van de boom)
- Personen met een beperking aan het bovenlichaam zoals één arm die minder (of niet) bruikbaar is, kunnen terecht bij een botenclub. Met een delgar sling (soort harnas) kan dit opgevangen worden. Voor de veiligheid van de skiër is het echter heel belangrijk dat de boot een release gebruikt, een soort noodstop. Dit is aan de kabelbaan niet mogelijk, en dus niet geschikt voor deze mensen. Eventueel kan er ook zonder delgar sling geskied worden, maar ook dan is de boot meer geschikt, gezien de zachtere krachten bij de start.
- Mensen met een verstandelijke beperking kunnen afhankelijk van de ernst van de beperking zich best richten tot een activiteit aan een boot. Daar is een 1 op 1 begeleiding en wordt er minder zelfstandigheid vereist eens ze vertrokken zijn. Aan een kabelbaan zijn ze alleen als ze vallen en mogen ze niet in paniek geraken, moeten ze rekening houden met skiërs die volgen en daarbij verantwoorde beslissingen kunnen nemen, ... Maar afhankelijk van de ernst van de beperking, kunnen aan de kabelbaan ook wel mogelijkheden zijn voor deze sporters.
- Blinde of slechtziende mensen kunnen zich best richten tot het waterskiën aan de boot door de directe begeleiding en de nabijheid van de trainer en de boot bij een val. Bij een kabel moet de skiër goed de bocht kunnen inschatten en erop anticiperen, anders kan de skiër enorme schokken krijgen door een slaphangend touw dat plots terug aanspant.
- Mensen met een auditieve beperking kunnen zowel aan de boot als aan de kabel terecht. Bij de kabel zijn de instructies op voorhand extra belangrijk, namelijk dat de skiër zelf goed moet kijken na een val naar eventueel andere aankomende skiërs, gezien zij die niet kunnen horen indien nodig.
Twijfel je wat voor jou mogelijk is, neem contact op met de federatie zodat we naar je kunnen luisteren en samen bespreken wat de beste keuze zou zijn voor jou.