Sitwake
Gebruik: kabelpark
Met de steun van de Vlaamse overheid hebben we in 2017 enkele degelijke nieuwe sitwakes kunnen aankopen. Deze zijn vooral heel toepasselijk voor het seated wakeboarden aan de kabelbaan.
Een sitwake heeft een vast zitje met optioneel een ruggesteun. WSV heeft 7 verschillende maten voor de zitjes, zodat elke skiër zo stabiel mogelijk kan zitten.
Hieronder beschrijven we de sitwakes van Tessier, het merk en type dat we in onze uitleendienst ook hebben. Er bestaan echter ook nog andere merken.
Zitski of sitwake?
De skiër zit met zijn gezicht voorwaarts, net zoals op een gewone zitski, en niet dwars zoals op een gewoon wakeboard.
Vanuit dat oogpunt kan men het logischerwijs een zitski noemen. In de praktijk noemt men dit steeds sitwake, gezien het board steeds een standaard wakeboard is, met daarop het zitje en voetpad gemonteerd. (de fabrikant Tessier noemt het ook sitwakes). De sport zelf vanuit IWWF wordt ook seated wakeboarden genoemd, dus we nemen graag de naam sitwake aan.
Maar ... what's in a name? Hoe we het noemen is niet belangrijk. Het is veel belangrijker dat deze riders zich ongeloofelijk amuseren met hun boards en zich kunnen uitleven op de kabelbaan.
Wakeboard
Als board kunnen de meeste standaard wakeboards gebruikt worden die in de handel verkrijgbaar zijn. Let wel op dat er voldoende gaten M6 voorzien zijn, ook voor het voetpad. (sommige merken boards hebben niet voldoende gaten waardoor het voetpad niet meer gemonteerd kan worden.)
Zoals bij het klassieke wakeboarden dien je rekening te houden met een aantal zaken:
- Met of zonder vinnen (vinnen geven meer stabiliteit maar dan kan je niet op de features zoals kicker, box, ... )
- Een dikker board met meer volume geeft een groter drijfvermogen
- Ideaal zit je zeker met een board tussen de 140 en 150 cm.
Frame: hoogte en afstelling
Er bestaan 2 verschillende frames, een hoog en een laag frame. Afhankelijk van de rompspieren die de G-sporter nog kan gebruiken kan het meest geschikte frame gekozen worden.
Het lager frame zorgt dat de romp bij de start dichter tegen de bovenbenen komt, wat meer stabiliteit geeft. Dit is dus ook beter voor beginners.
Het hoger frame is iets minder stabiel, maar biedt meer mogelijkheden en uitdagingen voor de rider die het aankan om figuren en sprongen te maken.
Zowel de voor- als de achterkant van het frame kan aangepast worden. De voorkant dient om het frame aan te passen aan de hoogte van de benen. De voeten moeten immers plat op het board staan, met +/- 1 cm tussenruimte tussen de knieholte en het frame.
De achterkant is om het frame aan te passen aan de mobiliteit van de skier (hoe dieper het zitvlak, hoe stabieler). Om het evenwicht op het board aan te passen kan men het frame meer vooruit of achteruit op het board monteren.
Voetplaat
Een verstelbaar voetpadje dat in verschillende standen gezet kan worden helpt de voeten op het board te houden. Riders die hun voeten nog een beetje kunnen gebruiken, kunnen hier stabiliteit uithalen. Voor riders die dit niet kunnen, is het voetenpad toch belangrijk opdat hun voeten blijven staan en zo geen water gaan 'scheppen'.
Het is aangeraden om schoentjes of neopreen sokken te dragen, zowel voor de koude als voor de bescherming van de voeten tegen schuren bij een val. De hiel van de voeten moet minstens 1 cm van het frame afstand hebben in platte voetenstand.
Rugsteun
Voor riders met verminderde rompstabiliteit is een rugsteun aangewezen.
Beenriemen / heupgordel
Een riem kan over de benen bevestigd worden om steviger in het zitje te blijven zitten. Voor gevorderden is dit interessant gezien ze allerlei tricks doen en meer controle wensen over hun sitwake. Voor beginners is dit echter afgeraden o.w.v. de veiligheid bij een val.
Uitleendienst
WSV heeft 3 sitwakes, met de beide frames ter beschikking: namelijk een hoog en een laag frame. Verder zijn er 7 verschillende maten van stoeltjes, bijna allen met rugsteun mogelijk.
Bij Outsider hebben ze ook een sitwake, en op hun initiatiedagen gebruiken ze de sitwakes van WSV. Dat maakt dat deze initiaties een supertoffe combinatie zijn van sportief en sociaal samenzijn.