Leer waterskiën
.
Super, je bent op zoek om een initiatie waterski of wakeboard te volgen! Hier leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Waterski Vlaanderen richt -als federatie- zelf geen lessen of dergelijke in. Daarvoor neem je best contact op met een club. Met volgende tips kan je een club naar keuze zoeken en contacteren:
Je keuze maken (boot-kabel)
Eerst en vooral moet je een keuze maken om te waterskiën/wakeboarden achter de boot of aan de kabelbaan. Beide opties hebben voordelen.
Bij een initiatie met de boot heb je een 1 op 1 begeleiding met je trainer. Vaak wordt een boom naast de boot gehangen die je extra stabiliteit en opwaartse hulp geeft. Een initiatie aan de boot duurt gemiddeld 15 à 20 minuutjes, maar is heel intensief. Aan de boot heb je later vele disciplines die je kan beoefenen, denk maar aan slalom in de piste, wakeboarden over de hekgolven en nog zoveel meer.
Bij een initiatie aan de kabel ben je in groep actief. Natuurlijk kan je ook individueel deelnemen, maar er zijn tegelijk meer skiërs en boarders op het water.
De trainer helpt je bij de start en geeft je instructies wat je verderop moet doen. Je bent langer actief, een sessie duurt gemiddeld 1,5u, waarbij je tijdens het terugwandelen na een valpartij en op de steiger kan uitrusten voor je volgende startpoging. Meestal start je met een kneeboard, waarna je naar keuze kan leren skiën of wakeboarden. Ben je wat meer gevorderd, dan ga je aan de vele obstakels van de kabelbaan jezelf kunnen uitleven.
Wil je in groep komen? Zowel bij een botenclub als aan de kabelbaan is dit mogelijk.
Bij een botenclub moet je rekenen aan gemiddeld 4 personen per boot per uur. Sommige clubs kunnen met meerdere boten tegelijk varen. De wachtenden kunnen soms meevaren in de boot, genieten van een drankje op het terras of genieten op de ligweide.Bij een kabelbaan kan je met groepen van 15 tot wel 25 deelnemers tegelijk terecht.
Een groot verschil tussen de clubs met een boot
Maar ook tussen de bootclubs is er een groot verschil:
- De meeste clubs liggen aan openbare waterwegen, terwijl sommige clubs gebruik kunnen maken van een gesloten watervlak.
- Heel wat clubs beschikken over een clubboot, maar ook in andere clubs kunnen ze u vast en zeker wel in contact brengen met leden die u graag leren waterskiën.
- In sommige clubs wordt één specifieke discipline beoefend, terwijl in andere clubs meerdere disciplines beoefend worden.
- Sommige clubs trachten echt werk te maken van degelijke begeleiding en voorzien dan ook steeds gediplomeerde trainers bij hun initiaties. Andere clubs leggen daar minder de nadruk op.
- Verschillende clubs (aangeduid op onze landkaart) organiseren wekelijkse trainingen voor jongeren, organiseren kampen, ... wat interessant kan zijn voor een mogelijk toekomstig lidmaatschap.
- Ook is er absoluut geen gemiddelde prijs voor een skibeurt. Er zijn te veel factoren die mee bepalen welke tarieven een club zal hanteren.
Je merkt dat er heel veel verschillen zijn tussen onze clubs. Afhankelijk van je behoefte kan je daar naar vragen wanneer je een bepaalde club contacteert.
Bij de meeste clubs kan je terecht voor initiaties op afspraak, maar sommige clubs organiseren ook vaste initiatiedagen waarop u welkom bent. De kabelbanen werken steeds met een online reservatiesysteem.