« Terug naar overzicht

Nieuw op de dopinglijst in 2025

Nieuw op de dopinglijst in 2025

Zoals elk jaar gaat er vanaf 1 januari een nieuwe anti-dopinglijst in! Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) heeft de Dopinglijst 2025 reeds bekendgemaakt. De lijst wordt op 1 januari 2025 van kracht.

Hieronder de belangrijkste wijzigingen:

Mogelijkheden voor bloeddonatie uitgebreid

Het doneren van bloedplasma of bloedplasmacomponenten door plasmaferese was reeds toegestaan. Nu zal ook het doneren van bloed en bloedcomponenten toegestaan worden, mits het gebeurt in een geregistreerd afnamecentrum.

De regels voor bloeddonaties staan op de Dopinglijst 2025 onder de categorie M1. Manipulatie van bloed en bloedcomponenten.

Formoterol


Voor formoterol per inhalatie (puffer) gold al een maximaal afgegeven dosis van 54 microgram per 24 uur. WADA heeft de regels nu verzwaard met de toevoeging dat de maximum afgegeven dosis per 12 uur niet boven de 36 microgram mag komen.

Formoterol valt op de Dopinglijst 2025 onder de categorie S3.Bèta-2 Agonisten.

Bètablokkers


Gebaseerd op informatie vanuit de Internationale Ski en Snowboard Federatie (FIS), heeft WADA besloten het gebruik van bètablokkers per 2025 toe te staan voor de disciplines schansspringen, freestyle (aerials & half pipe) en snowboard (half pipe & big air). Dit betekent dat er geen enkele discipline meer is bij ski/snowboard waar bètablokkers verboden zijn’

Bètablokkers vallen op de Dopinglijst 2025 onder de categorie P1. Bètablokkers (ß-receptorblokkerende stoffen).

Meer info en de volledige lijst kan je terugvinden op de website van NADO Vlaanderen.

« Terug naar overzicht