Cooling-down
Cooling-down heeft als functie je lichaam en geest tot rust te laten komen na een fysieke inspanning.
Afkoelen doe je door de intensiteit van het sporten geleidelijk aan af te bouwen, bijvoorbeeld door na het hardlopen op het einde van de training nog enkele rondjes op een traag tempo te lopen. Bij sommige sporten behoort een cooling-down tot de traditie (bijv. volleybal, uitlopen, uitzwemmen), bij andere sporten is dit organisatorisch moeilijker (bijv. na een wedstrijd of na de beëindiging van de huur van een sportterrein).
Tijdens een sportactiviteit worden afvalstoffen en melkzuur opgebouwd in de spieren. Deze zorgen voor een vermoeid gevoel na de activiteit en eventueel nog voor vermoeidheid bij de daaropvolgende activiteiten. Deze stoffen afvoeren via cooling-down zorgt voor een mindere staat van vermoeidheid en minder risico op sportletsels.
Een goede cooling down duurt tussen de 5 à 20 minuten.
Statische stretching of het rekken van de spieren kan een onderdeel uitmaken van de cooling-down. Belangrijk hierbij is dat je niet maximaal rekt. Dit kan spierschade veroorzaken. Maar een rekking van 80% om de spieren terug op de juiste lengte te brengen is ideaal. Meer info zie stretching.