Hersenschudding


Wat te doen bij een hersenschudding?

Een hersenschudding mag nooit onderschat worden. Opnieuw gaan sporten zonder eerst volledig hersteld te zijn van een vorige hersenschudding vergroot de kans op nieuwe hersenschuddingen met groter risico op blijvende letsels. Een correcte herkenning en rust op gepaste tijden is dus heel belangrijk.

Omdat een hersenschudding niet altijd even herkenbaar is, geregeld voorvalt bij waterskiën/wakeboarden, en de gevolgen van een ongepaste behandeling ernstig kunnen zijn, heeft IWWF een richtlijn (ENG/NED) uitgeschreven.

Een beknopt overzichtelijk schema dat liefst direct ter beschikking moet zijn in de EHBO van de club, of zelfs in de boot of clublokaal, kan je hier downloaden. Dit helpt de keuze te maken om al dan niet door te verwijzen naar een arts of om de keuze te maken of er al dan niet kan verder gesport worden.

Impact op het hoofd campagne

Centrum Ethiek in de Sport, Gezond Sporten en het Vechtsportplatform slaan de handen in elkaar om, met ondersteuning van Sport Vlaanderen, twee jaar sporttakoverkoepelend aan de slag te gaan rond impact op het hoofd tijdens het sporten. Meer info op de website van impact op het hoofd.

Wat moet je doen als een sporter een hoofdimpact te verwerken krijgt en je bent niet zeker of dit een onschuldige impact was of niet? Geen eenvoudige vraag maar wij helpen je met deze richtlijnen verder! Onderstaande poster loodst je eenvoudig door de te volgen stappen.

Bekijk hieronder de tool 'hoe een hersenschudding herkennen'