Hoe ga je te werk?
Coördinatietraining op de trampoline is onderverdeeld in verschillende delen:
- een deel met basisbewegingen voor de algemene coördinatie op de trampoline
- een disciplinespecifiek deel dat meer op de technieken van de tricks gericht is.
Basisprogramma
In het eerste deel wordt een basisprogramma (trampoline) voor de algemene coördinatie, die zo belangrijk is voor onze jongste leden, uitgewerkt.
Het basisprogramma bestaat uit 9 basisbewegingen, die nog zonder hendel worden uitgevoerd. Elke basisbeweging op zich is opgebouwd uit 5 niveaus. Hierdoor zal zowel binnen een beweging, als tussen verschillende bewegingen, een moeilijkheidsgraad opgebouwd worden. Start steeds met het laagste niveau en bouw geleidelijk aan op tot het hoogste niveau.
Met andere woorden, moeten de jongeren eerst de basissprongen beheersen, vooraleer ze een salto mogen uitvoeren.
Disciplinespecifiek
In het tweede deel kan je disciplinespecifieke oefeningen terugvinden. Van zodra we disciplinespecifiek trainen maken we gebruik van een hendel en zijn de oefeningen technischer.
Handig om te weten
Indien gebruik wordt gemaakt van touw en hendel, is het interessant om hier een beetje rek op te brengen zodat het touw niet slap komt te hangen tijdens de rotaties. Dit kan op verschillende manieren, waarvan wij hier 2 willen voorstellen.
1/ Indien je beschikt over een stroops (weerstandsband), kan je deze met behulp de haak vastmaken aan de hendel.
2/ Indien je dit niet hebt, kan je evengoed gebruik maken van een snelbinder. Je maakt 2 lussen in het touw dat je verbindt met de snelbinder. Hierdoor zullen eveneens de schokken worden opgevangen.
We zullen net zoals in het basisgedeelte gebruik maken van een opbouw in verschillende niveau’s. Met als grote verschil dat we bij de disciplinespecifieke sprongen een link maken met de tricks op het water.
TIP: Trampolinetraining kan gemakkelijk uitgevoerd worden als aanvulling op een training of tijdens het wachten op je skibeurt.