Vorming
Sport met grenzen
Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe bied je het meeste privacy maar bewaak je toch de orde in de kleedkamer? Kunnen er seksueel getinte mopjes gemaakt worden tijdens de training met kinderen en jongeren? Hoe ga je om met aanrakingen in de sport? Welke antwoorden geef je op vragen over seksualiteit?
Op al deze vragen biedt SPORT MET GRENZEN een antwoord. Via het grenswijssysteem, dat gebaseerd is op het vlaggensysteem, kan je een ernstinschatting maken aan de hand van zes criteria om vervolgens op een goede manier te reageren ten aanzien van het grensoverschrijdend gedrag.
Aan de slag als club-API
Incidenten van grensoverschrijdend gedrag kunnen de werking van een sportclub op zijn kop zetten. Een laagdrempelig aanspreekpunt, goede eerste opvang en vlotte doorverwijzing zijn cruciaal om incidenten op een gestructureerde manier aan te pakken met respect voor de melder en alle betrokkenen.
In deze bijscholing krijg je info en tools aangereikt om jouw rol als aanspreekpersoon integriteit in de sportclub (club-API) op te nemen.
Opgelet: vooraleer je deze opleiding kan volgen, dien je de ‘Omgaan met grensoverschrijdend gedrag in de sport’ opleiding te volgen.
Bijscholingsaanbod (zowel online als klassikaal)?
- Trainers, clubmedewerkers,... kunnen terecht bij ICES. Bekijk het aanbod
- Sportbegeleiders kunnen bij VTS+ terecht. Bekijk het aanbod
- Clubmedewerkers kunnen bij VSF (Vlaamse sportfederatie) terecht. Bekijk het aanbod
Meer informatie kan je terugvinden op de site van ICES.